De wereld staat op zijn kop. Toch kunnen bepaalde zaken sneller worden geregeld dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan online solliciteren. Naast dat gesprekken sneller worden gepland en korter zijn, hoef je je ook geen zorgen te maken over reistijd en het eventueel moeten halen van een trein. Solliciteren vanuit de vertrouwde omgeving van je huis kan zelfs in je voordeel werken. Wel zijn er een aantal dingen waar je van tevoren aan moet denken. Wij hebben ze op een rijtje gezet.
Zorg dat je de technologie op orde hebt
Check allereerst of je een stabiele internetverbinding hebt. Niets is zo vervelend als een haperende internetverbinding tijdens je sollicitatiegesprek. Licht eventuele huisgenoten in dat je de volledige bandbreedte nodig hebt en zoek een plek in huis waar de verbinding goed is. Daarnaast zorg je dat je alle andere apps of programma’s gesloten hebt en de notificaties uit hebt staan. Test van tevoren of je geluid goed werkt en zorg ervoor dat je telefoon op stil staat. Wel is het handig om een telefoonnummer van de gesprekspartner bij de hand te houden die je kan bellen in het geval dat de verbinding alsnog wegvalt.
Zoek een rustige plek
Tijdens het gesprek wil je niet onverwachts worden afgeleid door een huisgenoot die je kamer binnen komt wandelen, of een draaiende wasmachine op de achtergrond. Zoek daarom een rustige plek waar zo min mogelijk geluid op de achtergrond is. Zorg ervoor dat het licht van voren komt, zodat je geen schaduwplek wordt. Leg je telefoon weg en ga tussendoor niet typen. Houd in plaats daarvan pen en papier bij de hand. Mocht je alsnog afgeleid worden door bijvoorbeeld de deurbel die gaat, benoem dat dan.
Camera = key
Het maken van oogcontact is een stuk lastiger met online solliciteren, maar desalniettemin niet minder belangrijk. Zorg dan ook dat je in de camera kijkt en niet maar jezelf. Zet de camera op ooghoogte, zodat je recht in de camera kan kijken. Mochten je ogen toch afdwalen van de camera, geef dan aan waarom. Zeg ‘ik moet even naar mijn vragen kijken’ of ‘ik denk er even over na’. Zo kom je niet ongeïnteresseerd over. Gebruik daarnaast altijd een laptop in plaats van je telefoon. Dit biedt de mogelijkheid om met je handen te praten en meer mimiek aan het gesprek toe te voegen.
Kleed je voor een echte sollicitatie
Online of offline, je kleedt je gepast voor een sollicitatie. Niet alleen om professioneel over te komen, maar ook zodat je je helemaal instelt op een belangrijk moment. Ook is het een manier om wat van jouw persoonlijkheid te laten zien. Bij een ‘normaal’ gesprek komt dit natuurlijk sterk naar voren middels non-verbale communicatie, maar via een scherm is dat een stuk lastiger. Draag daarom de juiste kleding die hieraan bijdraagt.
Laat je persoonlijkheid terugkomen op de achtergrond
Naast kleding, kun je ook je achtergrond gebruiken om iets van jezelf te laten zien. Maak dus geen gebruik van de kunstmatige achtergronden die je weleens voorbij ziet komen. Hierdoor leert de ander jou niet persoonlijk kennen. Dit lukt wel door een kijkje te geven in bijvoorbeeld jouw woonkamer. Dit kan aanleiding zijn voor de gesprekspartner om wat vragen te stellen of voor jou om wat te vertellen. Houd het wel rustig, dus ga bijvoorbeeld niet voor een volle boekenkast zitten. Dat leidt te veel af.