fbpx
Junior Banking Analyst

Prinsjesdag 2020: Wat verandert er komend jaar voor Young Professionals?

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag en sprak onze koning in de Staten-Generaal de troonrede uit, waarin werd besproken wat het regeringsbeleid voor het nieuwe jaar zal zijn. Ook werden de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2021 door Wopke Hoekstra, Minister van Financiën, aangeboden aan de Tweede Kamer. Wat zijn de belangrijkste veranderingen die van invloed zijn op de woon- en werksituatie van Young Professionals?

 

Verlaging inkomstenbelasting

Iedereen die werkt, betaalt belasting. Als Young Professional is de eerste belastingschrijf het belangrijkst. Deze geldt namelijk voor inkomens tot €68.507. Voor deze schijf verlaagt het kabinet het basistarief van 37,35% naar 37,10%. In 2024 zal dit tarief uiteindelijk verlaagd zijn tot 37,03%. Iedereen met een belastbaar inkomen binnen de eerste schijf hoeft dus minder belasting af te dragen.

 

Vervroeging arbeidskorting naar 2021

Arbeidskorting is de korting die je krijgt op je belasting als je werkt. Alle werkenden hebben recht op arbeidskorting. Deze korting is afhankelijk van je inkomen. Deze arbeidskorting stond gepland voor 2022, maar wordt vervroegd naar 2021. Alle werkenden in Nederland gaan daardoor minder belasting betalen.

 

Minimaal bedrag belastbaar vermogen verhoogd

Bezit je een vermogen van meer dan €30.846 (of €61.692 met fiscaal partner), dan betaal je vermogensbelasting. Dit bedrag wordt verhoogd naar €50.000 (dubbel met fiscaal partner), waardoor de vrijstelling van betaling dus wordt vergroot.

 

Overdrachtsbelasting voor starters 0%, beleggers stijgen naar 8%

Het kabinet trekt komend jaar 295 miljard euro uit voor woningbouw. Dit moet resulteren in de versnelde woningbouw. Ook hoeven Young Professionals tot de leeftijd van 35 jaar de komende vijf jaar geen overdrachtsbelasting te betalen, terwijl deze voor beleggers juist omhooggaat tot 8% Het idee hierachter is dat het voor beleggers minder aantrekkelijk wordt om grote getalen woningen te kopen, waardoor Young Professionals betere kansen krijgen.

 

Verlenging en verhoging Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Wil je een huis kopen en wil je deze verduurzamen? Dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze wordt verlengd tot 2030 én verhoogt met 100 miljoen euro. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om privéwoningen bijvoorbeeld te isoleren of te voorzien van warmtepompen.

 

Meer artikelen