secondment

Uitblinken in een sollicitatiegesprek: 8 tips van ervaren professionals

Delen

Sollicitatiegesprekken kunnen een spannende ervaring zijn, zeker in de competitieve financiële sector. Maar met de juiste voorbereiding en een doordachte aanpak, kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. In deze blog delen we tips van ervaren professionals die je kunnen helpen bij jouw volgende sollicitatiegesprek. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden voor je volgende sollicitatie? Lees snel verder!

 

  1. Kledingnorm en presentatie

Naast dat je netjes voor de dag moet komen, is het vooral belangrijk om research te doen naar de kledingnorm binnen de organisatie. Over het algemeen is ‘casual/business chique’ een goede keuze. Zorg ervoor dat je kleding voldoet aan de verwachtingen van de organisatie. 

 

  1. Persoonlijke introductie

Vertel iets persoonlijks bij je introductie. Persoonlijke verhalen blijven beter hangen en onderscheiden jou van andere sollicitanten. Deel iets unieks over jezelf dat relevant is voor de functie. Hierdoor maak je een blijvende indruk. Voor een overtuigende introductie, bekijk ook onze blog over de Elevator Pitch.

 

  1. Online interviews en houding

Tegenwoordig vinden veel interviews online plaats. Het volgende klinkt vanzelfsprekend, maar we zien het nog vaak misgaan: zorg voor een stabiele internetverbinding, zit recht voor de camera en neem een actieve houding aan. Zorg ook voor een rustige achtergrond zonder afleidingen.

 

  1. Oogcontact en effectieve communicatie

Tijdens het interview is het belangrijk om oogcontact te maken met de interviewers. Hierdoor laat je zien dat je actief luistert en voer je een natuurlijk gesprek. Vermijd een simpel vraag-antwoordscenario en laat je gesprekspartners zien dat je betrokken bent.

 

  1. Tijd en rust bij vragen

Neem de tijd bij het beantwoorden van vragen, zelfs als je even vastloopt. Denk logisch na en maak je geen zorgen over korte stiltes. Het is belangrijker om een doordacht antwoord te geven dan overhaast te reageren.

 

  1. STAR-methode 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees meer over de STAR-methode voor een diepgaand begrip van hoe je je ervaringen effectief kunt presenteren. Dit helpt je om specifieke situaties te benoemen en zo je geschiktheid voor de functie te onderstrepen. 

 

  1. Case of scenario vragen

Blijf bij case- of scenariovragen vragen stellen aan de interviewers en leg je je denkproces stap voor stap uit. Hiermee laat je niet alleen je probleemoplossend vermogen zien, maar creëer je ook een interactief gesprek waardoor je gesprekspartner betrokken raakt.

 

  1. Einde van het gesprek

Stel goede vragen terug aan het einde van het gesprek. Dit toont niet alleen je interesse, maar geeft je ook inzicht in de verwachtingen van de werkgever. Vermijd negatieve referenties naar eerdere antwoorden en focus op een positieve afsluiting, zelfs tijdens smalltalk na het interview.

 

Door deze tips mee te nemen ben je goed voorbereid en maak je een professionele indruk tijdens je sollicitatiegesprek. Wees jezelf, stel gerichte vragen en laat je enthousiasme voor de functie zien. Veel succes bij je volgende sollicitatiegesprek!

Meer artikelen

Meet our Young Professional António!

Nowadays, Young Professionals are looking for opportunities abroad to improve their careers and see new places. António Perdigão is one of them;